luni, 27 septembrie 2010

,,În tara noastrã coruptia si abuzurile au depãsit orice limitã”


,,În tara noastrã coruptia si abuzurile au depãsit orice limitã”

Interviu realizat cu Ion Drãghia, presedintele LDICAR – Filiala Slatina

R.: Pentru început, domnule Ion Drãghia, ce este mai exact LDICAR?

I.D.: Este o organizatie nonguverna­mentalã care înseamnã Liga Dreptãtii Împotriva Coruptiei si Abuzurilor din România - EU, care prin actiunile sale luptã pentru apãrarea drepturilor omu­lui. LDICAR este membrã a Organiza­tiilor nonguvernamentale din Europa si functioneazã din anul 1991. Sediul central este la Lugoj, în inima bana­tului, are 174 de filiale si 14 centre în România, 11 filiale si 2 centre în Euro­pa. Organizatia LDICAR functioneazã independent, cu o actiune foarte largã de intermediere între organele puterii de stat, locale si centrale, institutii de orice grad, persoane fizice si juridice.  

R.: De ce ati ales sã intrati în aceastã Ligã, ce v-a determinat?

I.D.: În ultima perioadã, m-am confruntat cu o problemã personalã, pe care în acest moment nu o pot face publicã, dar urmeazã sã mã adresez printr-un memoriu, în mod direct, atât institutiilor centrale ale statului român, cât si organizatiilor nonguvernamentale din Europa, prin CONSILIUL DIREC­TOR NATIONAL AL LDICAR. De-a lungul timpului, si în special în ultimii trei ani, m-am izbit de mai multe probleme, si am întâlnit si foarte multe persoane care se plângeau de aceleasi lucruri cu care si eu m-am confruntat. Situatia întâlnitã m-a fãcut sã cred cã numai intrând într-o Organizatie civicã, un ONG, care se ocupã în mod special de rezolvarea problemelor cetãtenilor, si care sã lupte pentru respectarea legii si a drepturilor omului, voi reusi sã mã apãr împotriva abuzurilor. Mai mult decât atât, în statutul ei, Organizatia LDICAR (Liga Dreptãtii Împotriva Coruptiei si Abuzurilor din România - EU), are ca scop pãstrarea, conservarea si dezvoltarea pe toate planurile a valorilor umane, promovarea princi­piului adevãrului si dreptãtii pentru apãrarea drepturilor omului, libertãtii si demnitãtii fiecãrui cetãtean din Româ­nia, cât si pentru educarea cetã­tenilor în spiritul democratiei.

R.: Care este diferenta între o cale obisnuitã de atac în instantã si demersurile fãcute de Ligã?

I.D.: În primul rând, Liga Dreptãtii nu are ca scop în mod direct actionarea în instantã, ci va fi un mediator între pãrtile implicate, va analiza fiecare încãlcare a legii, acolo unde este cazul, si va îndruma la respectarea ei. Se poate lua în calcul o actiune în instantã numai dupã ce vom constata cã nu se poate rezolva litigiul printr-o cale amiabilã si astfel îi vom reprezenta pe cei nedrep­tãtiti, atât prin membrii comitetului de conducere al filialei, cât si prin avocatii nostri. Pentru cã tot suntem la capitolul justitie, as dori sã informez toti cetãtenii nedreptãtiti chiar si în instantã, cã Liga Dreptãtii poate actiona pentru aflarea adevãrului, care nu i s-a oferit în România, la Curtea Europeana a Drep­turilor Omului, unde suntem re­pre­zen­tati de cãtre avocati Europeni.  

R.: Potrivit Statutului Ligii, aveti pânã la aceastã orã protocoale de colaborare cu institutiile statului din judetul Olt?

I.D.: Liga Dreptãtii Împotriva Coruptiei si Abuzurilor din România - EU functioneazã din data de 6 sep­tembrie 2010, în acest scurt timp avem deja câteva sesizãri ale membrilor LDICAR si ale cetãtenilor, pentru care în viitorul apropiat trebuie sã actionãm pentru elucidarea adevãrului. Am trimis pânã la aceastã orã douã adrese cãtre Primãria Slatina si Consiliul Judetean Olt, adrese prin care vrem sã facem cunoscutã activitatea noastrã autoritã­tilor locale, si sã încheiem un Protocol de Colaborare cu aceste institutii, urmând ca în viitorul apropiat sã încheiem astfel de protocoale cu toate institutiile locale, cu sindicatele si cu toate organele de control centrale din judetul Olt.

R.: În judetul Olt, ca în toatã tara de altfel, fenomenul „coruptie” a luat amploare. Credeti cã puteti face ceva, dacã nu stoparea ei, mãcar dimi­nuarea acestui grav fenomen antisocial?

I.D.: În toatã Uniunea Europeanã nu s-a putut stopa în totalitate acest feno­men, însã în tara noastrã coruptia a depãsit orice limitã. De aceea vreau sã fac un apel cãtre toti cetãtenii, sã se implice în mod direct în lupta împotriva coruptiei, a abuzurilor si a nerespectãrii legii, acolo unde întâlnesc aceste fenomene. Mai mult decât atât, datoritã crizei economice mondiale care a cuprins inclusiv tara noastrã, s-au fãcut foarte multe abuzuri asupra cetãtenilor si mai ales asupra oamenilor cinstiti si corecti, încãlcându-li-se drepturile stabilite prin Lege. Avem foarte multe sesizãri. Noi putem sã-i sustinem în lupta împotriva coruptiei si abuzurilor, însa nu putem sã facem acest lucru de unii singuri, de aceea, pe aceastã cale, îi invitãm sã ni se alãture, si numai atunci putem vorbi de o miscare amplã, organizatã, împotriva acestor fenomene antisociale, demersuri care apoi sã ne asigure un trai mai bun.       
 David ROSU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu